joi, 29 octombrie 2009

Apostolul Pavel

M-am gandit mult inainte de propune aceasta tema despre Apostolul Pavel.Am fost constient cat de usor se pot gasi informatii despre aceasta tema prin intermediul internetului.Dar scopul meu a fost acela de a va pune sa recititi,sa va readuceti aminte de radacinile crestinismului,cat de prigoniti erau in cea vreme crestinii si cata libertate are crestinul astazi.Am vrut sa va dau ocazia sa rasfoiti putin biblia,pentru a citi un verset cautand ceva despre Pavel,dar mai ales pentru a tine legatura cu Domnul Isus Mantuitorul.Fiecare concurent a completat cate ceva la biografia Apostolului Pavel,si toti ati fost la inaltime.De la Saul din Tars-prigonitorul,la Apostolul Pavel ,Apostolul iubirii si al neamurilor.Viata lui a fost dedicata crestinismului,chiar daca inainte de a fi apostol al iubirii,a fost prigonitorul crestinilor,o facea cu convingerea ca lucra pentru biserica adevarata.Formarea sa intelectuala asupra textului bibliei,a fost facuta in sanul bisericii rabinice de la varsta frageda , finisandu-si apoi cunostintele la picioarele lui Gamaliel in Ierusalim.N-a facut parte din cei 12 ucenici,cat a fost Domnul Isus in viata.El a fost acceptat mai tarziu in randul ucenicilor prin Barnaba care a garantat pentru el.Schimbarea lui s-a petrecut in drumul spre Damasc unde mergea sa prigoneasca pe crestini,avand scrisori de imputernicire de la mai marii Preoti,in lumina orbitoare ce i-a luat vederea si vocea care i-a spus:Saule,Saule!Pentru ce ma prigonesti?!,el l-a recunoscut pe Mantuitorul si viata lui a luat o intorsatura de 180 de grade(Fapte cap.9 vers.1-16)descrie acest miracol,care i-a schimbat viata.Dovedind asta inca din clipa cand si-a recapatat vederea,prin faptul ca a inceput sa vesteasca evanghelia chiar in sinagogile din Damasc.Inainte de asta dupa cum relateaza Pavel în scrierile sale, sub forma metaforelor sau pentru alt motiv, referinte la viata civila, militara si sportiva se poate presupune ca era un membru activ al vietii cosmopolite din Tars, pe atunci mare centru comercial si sediul uneia dintre cele mai reputate scoli de filosofie si de retorica. Sunt mai multe texte care permit sa se întrevada la el cultura clasica: Fap 17,28; 1Cor 15,33; Tit 1,12; cu toate acestea aspectul este înca contrazis si dezbatut.Am facut aceasta referinta pentru a pune in evidenta influenta pe care o avea ca prigonitor si deasemeni influenta pe care a avut-o ca si Apostol al lui Hristos! Felicitari tuturor concurentilor! Iata si un profil reconstruit al apostolului, din descrierile lui Luca care a fost si medicul lui Pavel.
P.S
.Printre temele scrise de concurenti,5 mi-au placut in mod special,si anume:A lui Geocer ,Elena Marin Alexe,Rappa_ru , Daniel Mihai si cel mai mult a Gamaliei care a postat mai tarziu si am citit-o astazi.

8 comentarii:

  1. Frumos descris Florin:)...ma bucur ca ti-a placut articolul meu:)...o seara buna:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Prietene, nu m-ai prins copiind! Eu am afirmat clar de la inceput cum sta treaba... Se pare ca nu ai inteles nimic din atitudinea mea! (NU am gustat "glumita"!)

    Daca se mai continua in linia asta, fata de ce postez in propriul blog, e drept pentru concursul tau, ma vad nevoit sa ma retrag!

    (Trebuie respectate cele 21 de voturi primite pana acum, de la inceputul concursului!)

    O seara plina de vizite!

    RăspundețiȘtergere
  3. Florine te felicit pentru alegerea subiectului.O SEARA BINECUVANTATA SA AI.

    RăspundețiȘtergere
  4. interesant articolul tau.
    o zi buna sa ai.

    RăspundețiȘtergere
  5. @Andrei,multumesc de vizita amice si sincer mi-a placut ce ai scris.Ai avut destul timp sa te documentezi despre subiect si din scrierea ta s-a vazut ca ai facut-o.O seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
  6. @Cristian,amice nu inteleg de ce te revolti.In primul rand nu critic blogul tau si nici ce scrii,simplu mi-am spus parerea.Imi cer scuze ca ,,nu ai gustat glumita,,care chiar a vrut sa fie o gluma,ca doar articolul tau incepe cu ,,copy/paste,,In al doilea rand,ai fost cel mai votat,si asta se vede din potul de vot fara sa fi modificat eu ceva.Deci parerea cititorilor conteaza la urma urmei.Imi pare rau ca gandesti asa.Deasemeni e alegerea ta daca vrei sa te retragi sau sa ramai,eu sincer mi-as dori sa ramai.O seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
  7. @Doamna Elena,multumesc de aprecieri!O seara binecuvantata si dvs.!

    RăspundețiȘtergere
  8. @Giulia,iti multumesc de vizita si de parerea ta.O seara frumoasa in continuare!

    RăspundețiȘtergere

Scriu tot timpul ceea ce simt,faceti si voi la fel:)